Citat |
Sagt av |
Alla de vitaminer vi behöver verkar finnas i plebejiska rätter. | William Feather (1889-1981) |
Allt jag har tackar jag spagettin för. | Sophia Loren (1934-) |
Aptit är konkret längtan. | Anita Daniel |
Att äta för att äta upp är att använda magen som sophink. | Mikal Rode |
Bordet är det enda ställe där man aldrig har tråkigt efter den första timmen. | Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) |
Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från bordet. | Giorgio Pasetti |
Det så kallade nya köket är gomteater för snöpta intellektuella, ett bluffkök. | Robert J. Courtine |
Det är en avgrund mellan kokkonst och näringsvetenskap, precis som det är mellan älskogskonst och insemination. | Jens Bang |
Det är insidan som räknas, men vi skyddar den med mer eller mindre kropp. | Jeanne Moreau (1928-) |
Doften av god mat betyder harmoni i hemmet. Det är värme, glädje och erotik. | Jeanne Moreau (1928-) |
En man som inte kan laga mat har svårt att hitta en fru. | Oliver Hassencamp (1921-1988) |
En oliv har lika lite på en levermousse att göra som en politiker i paradiset. | Henrik Oldenburg |
En tumregel när man går på restaurang är att om man inte kan uttala namnet på en maträtt så har man heller inte råd med den. | Frank Muir (1920-) |
För mig ligger det inget överraskande eller paradoxalt eller skrattretande i att en person som ärligt och uppriktigt bekänner sig till socialismen tycker om god mat. Jag tycker att det gör hans politiska inställning trovärdigare. | Klaus Rifbjerg |
Förr lagade döttrarna mat som de hade lärt sig av sin mamma. Nu lagar sönerna mat efter svärmors recept. | Edward Mulligan |
I Amerika anses en kvinna som inte skär sig när hon öppnar konservburkar vara duktig på att laga mat. | Stan Clifford |
Ingen man är ensam när han äter spagetti. | Robert Morley (1908-1992) |
Jag kanske inte skall kalla dig fet, men om du bantade så skulle det ge två underutvecklade länder nog att äta. | Tove Ditlevsen (1917-1976) |
Jag skulle kunna tänka mig att skriva en kokbok med tanke på de människor man aldrig vill se i sitt hem. | Tove Ditlevsen (1917-1976) |
Jag vill ha kotletterna panerade men det vill inte Alvilda. Det är på det viset krig uppstår. | Robert Storm Petersen (1882-1949) |
Kaféer är till för dem som gärna vill vara ensamma - men behöver sällskap. | Alfred Polgar (1875-1955) |
Kaféet är poesins väntsal. | Hermann Kesten |
Kaffe är som kärleken. Man älskar det brunt, blont eller svart men utan undantag hett. | Ambrose Bierce (1842-1914) |
Kannibal: En gastronom av den gamla skolan som har bevarat sin enkla smak och håller fast vid den naturliga kosten från tiden före grisköttet. | Ambrose Bierce (1842-1914) |
Kannibalism: Kalvarnas och oxarnas utopi. | Brana Cmcevic |
Kräftan rodnar efter döden. Ett gott exempel på en passande finkänslighet hos offret. | Stanislaw Jerzy Lec (1906-1966) |
Man kan förpassa en man under jorden lika säkert med goda såser som med stryknin. Det tar bara lite längre tid. | William Somerset Maugham (1874-1965) |
Man känner sig så förlåtande och generös efter ett kraftigt och välsmält mål - så ädelsinnad, så varmhjärtad. | Jerome Klapka Jerome (1859-1927) |
Man måste ge mer akt på med vem man äter och dricker än på vad man äter och dricker. | Lucius Annaeus Seneca (4 f.Kr.-65) |
Man skall äta för att leva, inte leva för att äta. | Gammalgrekiskt ordspråk |
Mat är himlen för de plebejiska massorna. | Han Shu |
Med slagordet "Här äter man som hemma" driver många krögare bort en mängd potentiella kunder. | Robert Lembke |
Min viktigaste medarbetare var alltid min kock. | Charles Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838) |
När flickor börjar klippa ut matrecept är det dags att skaffa dem p-piller. | Robert Lembke |
Oas: Värdshus i öknen. | Gustave Flaubert (1821-1880) |
Om en vis man en vacker morgon räknar på fingrarna där han ligger i sängen hur många ting i livet som verkligen ger honom glädje, kommer han ofrånkomligen att finna att mat kommer först. | Lin Yutang (1895-1976) |
Priserna på många gourmetrestauranger kan betecknas endast som väpnat rån med kökskniv. | Robert J. Courtine |
På fastande mage är alla onda ting dubbelt så onda. | Christoph Martin Wieland |
På Nya Guinea träffade jag en infödd kock som på fullt allvar hävdade att han kunde känna skillnad på smaken på japaner och européer. | Jens Bjerre |
Socialism är också en fråga om att göra årgångsviner och friterade grodlår tillgängliga för arbetarklassen. | Per Nyholm |
Somliga äter ett och andra ett annat; så blir all mat äten. | Peder Låle |
Stjärnan i Guide Michelin är nästan lika viktig som Betlehems stjärna. | Jean-Jacques Tanin |
Strängt taget är det bara en sorts böcker som har ökat lyckan här på jorden; kokböckerna. | Joseph Conrad (1857-1924) |
Uppfinningen av en ny rätt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna. | Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) |
Vad nostalgin är i showvärlden är pannbiffen i gastronomin. | Robert Lembke |
Vi har kommit så långt att när vi knäpper händerna och ber om vårt dagliga bröd är det underförstått att det ska vara färskrökt lax på det. | Robert Storm Petersen (1882-1949) |
Visst är jag romantiker, men i fråga om biff är jag absolut realist. | Robert Storm Petersen (1882-1949) |
Vitlökens senaste segermarsch upp och ned genom matstruparna är det gamla Europas sista utfall mot ketchupens smetiga herradöme. | Mathis Dienstag |